Medieguide for nettsider

jan 17, 2017

Webteknologien er i stadig utvikling, og gir nye muligheter. Dette påvirker hvordan nettsider designes og hvordan media som bilder videoer og lydfiler m.m presenteres. I tillegg utviklesog forbedres skjermteknologien både på datamaskiner, nettbrett og smart-telefoner. Med nettbrett, telefoner og skjermer som klarer å vise opp til 4k (Retina, UHD etc) så vil små bilder med dårlig oppløsning fort se stygge og kornete ut leserens enhet, og dette gir et dårlig inntrykk og det er aldri et godt utgangspunkt i å forsøke å selge sine varer eller tjenester. I dag bruker man mye større bildeflater, gjerne hele skjermbredden, og dette skal i tillegg automatisk skaleres i forhold til skjermens oppløsning og størrelse. Derfor er det veldig viktig at man har gode bilder som grunnlag før vi skal designe din nye nettside. Filformat
  • For fotografi, anbefaler vi alltid .jpg (.jpeg) som filformat da dette gir best resultat. Har du bilder i Raw eller TIFF format, kan vi også benytte disse
  • For grafikk, logoer og illustrasjoner uten for mye detaljer, anbefaler vi .png. Har du disse filene i vektorformat (.eps el. vektorisert PDF). Og har du fått laget/produsert filer hos en fotograf eller designer og har filene i .psd (photoshop format), så går det også fint.
Filstørrelse  Vi ønsker at bildene skal lastes så raskt som mulig, men likevel har god kvalitet. Derfor vil vi alltid etterstrebe oss å optimalisere filene så godt som mulig før de legges ut, men er utgangspunktet allerede dårlig, så er det ikke så mye vi kan gjøre. Bildestørrelsen måles i piksler (px) og hvis du holder musepekeren din over et bilde på din PC, så vil det dukke opp en boks hvor det bl.annet står Dimensjoner. Bak der står størrelsen i piksler. Vi har laget en liten illustrasjon som viser bredden man trenger for bilder utifra hvordan de skal brukes på nettsiden. Dette gir deg en pekepinn på bredden (det første tallet etter Dimensjoner) man trenger til det man i dag anser som en standard dataskjerm med såkalt full HD (1920x1080px). Har dine bilder lavere breddetall enn disse, så vil ikke resultatet bli godt på moderne skjermer og du fremstår som umoderne og lite profesjonell.
Hvis dine bilder ikke tilsvarer dagens krev, så anbefaler vi at det produseres/anskaffes nye. Bilder av ansatte, dine lokaler og andre illustrasjoner knyttet spesifikt til din bedrift bør du sørge for at det blir tatt gode bilder av. Dagens smart-telefoner har i dag svært gode kamera og kan brukes om man ikke har noe annet. Når det gjelder generelle illustrasjonsbilder (landskap, redskap, utstyr, interiør etc) så har vi tilgang på mange bildedatabanker hvor vi kan være behjelpelig med å finne og tilpasse gode bilder. Dette tar vi oss betalt for på timesbasis. Video Video kan gjerne brukes på nettsider i dag, det fungerer veldig bra. Det kan brukes for å vise produkter og tjenester, kurs og konferanseopptak m.m. Man kan også bruke video som et rent grafisk element som en bakgrunnsvideo. Større videofiler kan lastes opp til Youtube og “limes” inn på nettsiden- Man kan også bruke betalte mediaservere som Vimeo eller Wistia hvis man ikke ønsker at videoen skal ligge fritt tilgjengelig på Youtube. Det fine med alle disse tre tjenestene, er at de konverterer din video til riktig format og ligger på en mediaserver som takler svært høye trafikktall slik at det ikke påvirker hastigheten på nettsiden din. Du kan også ha videoene lagret på din egen webserver/webhotell (laste de rett opp i WordPress), men det kreves at videoene er konvertert til .WebM OG mp3 format. Altså trenger man at hver video er i to format, dette fordi noen nettlesere støtter det ene formatet, andre den andre. Det er også viktig at filstørrelsen ikke er for store, så de må komprimeres. Dette kan vi hjelpe deg med og tar betalt på timesbasis. Se eksempel på en timelapse video under her  Er du usikker på bildestørrelser og format på bilder og video, ta kontakt med oss!